L’Ajuntament de Santa Pola, a través de la Regidoria d’Igualtat, organitza la següent programació d’activitats per a commemorar i sensibilitzar pel Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència contra la Dona, que se celebra anualment el 25 de novembre per a denunciar la discriminació per gènere, exercida per homes cap a dones a tot el món i reclamar polítiques en tots els països per a la seua eliminació.
CAMPANYA DE COMUNICACIÓ INSTITUCIONAL
Amb l’objectiu de visibilitzar, aclarir i sensibilitzar el públic general i de totes les edats sobre la gravetat de la violència de gènere, es planteja una campanya visual explicativa basada en una xarxa de metro on cada línia contindrà un tipus diferent de violència (física, psicològica, micromasclismes, sexual, etc.). Cada estació d’aquestes línies, seran exemples concrets de la mena de violència del qual tracte la línia.
Com qualsevol mapa, contindrà una llegenda amb un codi de colors on s’explicarà el contingut de cada línia. L’eslògan que es planteja per a la campanya és “Pròxima Estació, NO VIOLÈNCIA – RESPECTE”.
La intenció del missatge és que estigues en l’estació que estigues, ja siga un tipus de violència explícita o un micromasclisme, la teua pròxima estació ha de ser la del respecte i crearem missatges que llançarem a la ciutadania per a crear consciència crítica.
Des dels CENTRE EDUCATIUS representats per CONVIPOLA (conjunt de persones coordinadores d’igualtat, inclusió i convivència, dels centres educatius de Gran Alacant i Santa Pola, coordinats amb Igualtat, Joventut (Racó Jove) i Cultura (Biblioteques municipals) es duran a terme les següents accions:
RUTA ESCOLAR LLIURE DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Al fil de la campanya de comunicació que llançarà l’Ajuntament, es crearà una una ruta escolar amb un senyal de trànsit de direcció per a mostrar en cada centre educatiu, Racó Jove, Biblioteca, Centre de Dia Pablo Iglesias i Tapis.
CANÇONS EN EL CANVI DE CLASSE
Durant aquest mes sonaran les mateixes cançons en els canvis de classe en tota la localitat i s’hi analitzaran aquestes lletres. Es decideix que per a la setmana del 25 novembre sonarà Porta Violeta de Rozalén
VISIONAT DE VÍDEOS, CONTES I TEXTOS
Depenent de l’edat es treballaran textos, cançons, contes i vídeos al·lusius a estereotips de rols i/o desmuntant l’ “amor romàntic”.
DIMECRES 24N INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ QUAN PARLEN LES OMBRES. 19H CASA CULTURA
L’exposició col·lectiva “QUAN PARLEN LES OMBRES” aborda el concepte de la violència de gènere, per desgràcia sempre d’actualitat.
Quatre són els artistes conceptuals, residents a Elx, que hi participen: Begoña Zamora, Lola Soler, Lola Martínez i Ángel Castaño.
Aquests artistes, ens acosten la temàtica dels maltractaments a través de les seues obres bidimensionals, realitzades amb diferents tècniques pictòriques.
El fil conductor d’aquest projecte, per tant, és la violència de gènere. Hi apareix plasmada en quatre estils diferents. Aquestes propostes van encaminades a conscienciar l’observador sobre la necessitat de la igualtat de gènere.
Estarà exposada del 24 al 10 de desembre.
DIJOUS 25N ACTE DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE. 19H CASA CULTURA
El dijous 25 de novembre a les 19h es realitzarà l’acte institucional.
En aquest acte es farà la presentació de la campanya de comunicació que l’Ajuntament, des de la Regidoria d’Igualtat, llança per a aquest 25N.
A continuació es reproduirà el curtmetratge “ON ESTAVES TU?” Es tracta d’un curt d’animació que ens interpel·la directament per a fer-nos reflexionar davant una realitat transversal i universal com és la violència contra les dones. Violències quotidianes, subtils o brutals, totes terribles. Dirigit per María Trénor.
L’Ajuntament de Santa Pola forma part del Circuit Cultural Valencià de l’Institut Valencià de Cultura. El Circuit Cultural Valencià és un projecte dirigit fonamentalment a la ciutadania, perquè la cultura estiga present i a l’abast de tota la Comunitat Valenciana, però també pretén reforçar i consolidar els sectors professionals valencians de les arts escèniques, la música i l’audiovisual.
Aquest consistori està adscrit a les modalitats de Teatre, Dansa, Circ, Música i Cinema-Audiovisual. Pel que respecta a aquesta última modalitat té el compromís d’oferir en la programació sessions de curtmetratges valencians del Catàleg preparat per l’IVC per a la seua exhibició.
El curtmetratge On estaves tu? Pertany al catàleg de 2020, i és un documental animat amb 20’ de duració, i forma part de la programació del 2n semestre del Circuit Cultural Valencià a Santa Pola.
En relació amb el curtmetratge, i per a tancar l’acte, FEM DANSA ens representarà un ball contemporani d’entre 20-25 minuts. Hi expressaran, mitjançant la dansa, les situacions de dolor que pateixen les dones víctimes d’aquesta violència.
“Experience” és un grup de competició de dansa contemporània que, encara que es formem en més disciplines de l’escola Fem dansa, hi han aconseguit hui dia nombrosos premis i reconeixements.